Πλεονασματικός θα είναι ο προϋπολογισμός του 2025, είπε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι θα ήθελε να συζητήσουν «εμβληματικές πολιτικές», όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, τολμηρές μεταρρυθμίσεις, η κλιματική αλλαγή και η υπογεννητικότητα.
Σημείωσε ακόμη ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θέλει να ληφθεί υπόψη πολιτικό ή άλλο κόστος.
Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι η ειδική συνεδρίαση αφορά τον προϋπολογισμό για το 2025, σε συνέχεια της έγκρισης του στρατηγού πλαισίου 2025-2028.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι είχε ζητήσει συγκεκριμένα από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, να δουν αναλυτικά τον προϋπολογισμό του κάθε Υπουργείου, να κατηγοριοποιήσουν τις ανελαστικές, λειτουργικές δαπάνες, οι οποίες δεν μπορούν να αποφευχθούν και τις κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες, «όλα αυτά που αφορούν την καθημερινότητα του κόσμου, της κοινωνίας, που είναι η προτεραιότητά μας».
«Ειδικότερα, είχα ζητήσει να γίνει αντιστοίχιση του αναπτυξιακού σκέλους του προϋπολογισμού με τις προτεραιότητες, που υποσχεθήκαμε στον κόσμο, τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα», συνέχισε. Επανέλαβε ότι «το κοινωνικό μας συμβόλαιο με το λαό, ό,τι υποσχεθήκαμε, είμαστε εδώ για να το υλοποιήσουμε και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η υλοποίηση όσων έχουμε πει βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο». Οι προτεραιότητες του κάθε Υπουργείου πρέπει να απολύτως ευθυγραμμισμένες με τις οροφές του προϋπολογισμού, είπε ακόμη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός «θα είναι πλεονασματικός» και ότι «δεν τίθεται θέμα» να μην είναι τέτοιος.
«Εκείνο που θέλω, είναι πώς αξιοποιούμε καλύτερα τον προϋπολογισμό του κάθε Υπουργείου, ειδικότερα προς τις αναπτυξιακές και τις κοινωνικές δαπάνες», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως, βάσει της συζήτησης που θα κάνουν στο Υπουργικό, θα ακολουθήσει και φέτος την πρακτική που ακολούθησε αρχές του χρόνου, και συγκεκριμένα στις αρχές του 2025 «να παρουσιάσουμε στον κόσμο τι θα κάνουμε το 2025». Εξυπακούεται, πρόσθεσε, ότι πριν το τέλος του Μαρτίου 2025 θα παρουσιάσει ποιες από τις 88 δράσεις «που υποσχεθήκαμε για το 2024», υλοποιήθηκαν, εάν οποιαδήποτε δεν υλοποιήθηκε, γιατί δεν υλοποιήθηκε και ούτω καθεξής στο πλαίσιο της λογοδοσίας προς την κοινωνία.
Πρόσθεσε ότι το ίδιο θα πράξουν και οι Υπουργοί με ξεχωριστές δημοσιογραφικές διασκέψεις.
«Ο προϋπολογισμός οποιασδήποτε Κυβέρνησης, στέλνει και το στίγμα των προτεραιοτήτων», είπε ακόμη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Σημείωσε ότι είπε προηγουμένως ότι είναι βάσει του προεκλογικού του προγράμματος, το οποίο όπως σημείωσε, υλοποιείται σε βάθος πέντε χρόνων, προσθέτοντας ότι στην πορεία προκύπτουν κι άλλες ανάγκες, «κάποια δεδομένα, τα οποία φυσικά τα λαμβάνουμε υπόψη».
«Είναι σημαντικό όμως», πρόσθεσε, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε κάποιες «εμβληματικές δράσεις», το δεύτερο εξάμηνο του 2024, αλλά και ολόκληρο το 2025, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους. Για το θέμα αυτό ανέφερε ότι έγινε μια ειδική συνεδρία κατά την οποία ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο, ο αρμόδιος Υφυπουργός. «Η υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού που αφορά οριζόντια όλους μας είναι προτεραιότητα και δεν μπορούμε να δεχτούμε την όποια καθυστέρηση στο συγκεκριμένο θέμα», είπε.
Αναφέρθηκε ακόμη σε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις», σημειώνοντας ότι, «πρέπει να γίνει». «Το Κράτος ιδρύθηκε το 1960, σήμερα είμαστε στο 2024. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με όρους του 1960, και στο πλαίσιο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων, ναι, μην αναμένετε ότι θα ικανοποιηθούν όλοι με αυτά που προωθούμε. Είμαστε εδώ, αν θεωρούμε ότι είναι για το καλό της κοινωνίας, αν θεωρούμε ότι θα βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη, να συγκρουστούμε με τον οποιονδήποτε», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Πρόσθεσε όμως ότι «φυσικά» και θα προηγηθεί συζήτηση μέσα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, με όσους επηρεάζονται, «αλλά σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θέλω να ληφθεί υπόψη πολιτικό ή άλλο κόστος», σημείωσε.
«Είμαστε εδώ πρώτα και πάνω από όλα για την κοινωνία», είπε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε ακόμη στην πράσινη μετάβαση, σημειώνοντας ότι είναι «πάρα πολύ σημαντικό». Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, ήδη πληρώνουμε τις συνέπειες, είπε, προσθέτοντας ότι «έχουμε ευθύνη, ειδικότερα απέναντι στη νέα γενιά» όπως και κάποια άλλα θέματα, όπως μέτρα για την υπογεννητικότητα για τα οποία περιμένει ειδικές εισηγήσεις τον Σεπτέμβριο, όπως είπε. «Είναι ένα θέμα, που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Με πολιτικές, οι οποίες εντάσσονται μέσα στην πολιτική μας φιλοσοφία που είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός», ανέφερε.
«Μια ισχυρή οικονομία», συνέχισε, «στη βάση του τριπτύχου που λαμβάνουμε αποφάσεις: δημοσιονομική υπευθυνότητα, ισχυρό χρηματοοικονομικό σύστημα, τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να μπορούμε την ίδια στιγμή να κάνουμε κοινωνική πολιτική, από τη μια στοχευμένα, για όσους έχουν ανάγκη, κατά δεύτερο σε θέματα για τα οποία ως Κράτος έχουμε υποχρέωση, παιδεία και υγεία, που είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας, αλλά την ίδια στιγμή, στη μεσαία τάξη του τόπου μας», που διαχρονικά, όπως είπε, ήταν η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι περιμένει να ακούσει από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου «τις τρεις-τέσσερεις εμβληματικές πολιτικές», στη βάση των οποίων να κτίσουν και τον προϋπολογισμό, ο οποίος, επανέλαβε, «θα είναι πλεονασματικός».