«Eίναι ξεκάθαρο ότι θα ήταν ευτυχής αν έβλεπε την εξόντωσή μου», είπε την Τρίτη ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης για τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη κατά την ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο σχετικά με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, για παύση του Γενικού Ελεγκτή, για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Κατά τη σημερινή δικάσιμο συνεχίστηκε η εξέταση και αντεξέταση του κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος ανέφερε ότι ουδέποτε αποκάλεσε τον κ. Σαββίδη διεφθαρμένο, ούτε υπονόησε ότι είναι, αλλά και ούτε πιστεύει ότι είναι διεφθαρμένος.
Στην έναρξη της διαδικασίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντώνης Λιάτσος ανακοίνωσε την απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με την ένσταση που υπέβαλε τη Δευτέρα η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα ως προς τη μαρτυρία του Γενικού Ελεγκτή που αφορούσε σε καταγγελία που υποβλήθηκε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.
Το Συμβούλιο απέρριψε την ένσταση και επέτρεψε την κατάθεση της σχετικής ανώνυμης καταγγελίας στην Αρχή κατά της Διαφθοράς νοουμένου ότι απαλειφθούν τα ονόματα, ενώ τα έγγραφα πρόκειται να δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου.
Κατά τη σημερινή δικάσιμο, ο δικηγόρος του κ. Μιχαηλίδη, Τζο Τριανταφυλλίδης, ρώτησε τον Γενικό Ελεγκτή πως νοιώθει. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι, η εικόνα που απέδωσε για το πρόσωπό του, ο Γενικός Εισαγγελέας φωτογραφίζει τον χειρότερο κρατικό αξιωματούχο από το 1960 και ότι, ακούγοντάς τον να μιλάει για αυτόν, «είναι ξεκάθαρο ότι έχει πάθος έναντί μου», αναφέροντας ακόμη ότι, «για εμένα είναι ξεκάθαρο ότι θα ήταν ευτυχής αν έβλεπε την εξόντωσή μου».
«Νοιώθω απογοήτευση και πίκρα», είπε ακόμη ο κ. Μιχαηλίδης.
Ανέφερε ότι η συνεργασία του με τους Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ξεκίνησε εκ των πραγμάτων σε μια «δύσκολη περίοδο» λόγω των χρυσών διαβατηρίων. Σημείωσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έλαβε πολύ ενεργό ρόλο στη διαφορά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με την Κυβέρνηση για το θέμα των διαβατηρίων, αναφέροντας όμως πως δεν θεωρεί ότι το έκανε κακόπιστα.
Οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα «ήταν πιο σκληρές και από αυτές της Κυβέρνησης», είπε ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνοντας ότι, από δικής της πλευράς, η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ), προσπαθούσε στις ανακοινώσεις της να αφήσει έξω κατά το δυνατό την Νομική Υπηρεσία την οποία, όπως είπε, «θεωρούσαμε ως σύμμαχο».
Μετά την «κρίση» του 2020, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, υπήρξαν και άλλα συμβάντα στην πορεία τα οποία δημιουργούσαν κάποια ένταση μεταξύ των υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι η δική του αντίληψη ήταν ότι επρόκειτο για μια θεσμική διαφορά.
«Από πλευράς μου δεν υπάρχει οτιδήποτε προσωπικό με τον κ. Σαββίδη» είπε ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ούτε από μέρους του κ. Σαββίδη θα υπήρχε, άλλα ότι τα πράματα «άλλαξαν άρδην» το Μάρτιο 2023 όταν η ΕΥ διαβίβασε την καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Αναφέρθηκε σε «ξεκάθαρες απειλές» από πλευράς του κ. Σαββίδη, σημειώνοντας ότι, ουσιαστικά προανήγγειλε την αίτηση την οποία έχει μπροστά του το Συμβούλιο. Είπε ακόμη ότι, όταν διάβασε την αίτηση για παύση του που κατέθεσε ο κ. Σαββίδης, δεν πίστευε ότι θα μπορούσε με τόσο μεγάλη ευκολία να του αποδώσει τόσους χαρακτηρισμούς όπως, «ανέντιμος, αυθάδης, αλαζόνας», ότι σπιλώνει άτομα και θεσμούς και ότι καταφεύγει σε λαϊκισμό.
Κατά την αντεξέταση, ο δικηγόρος του κ. Σαββίδη, Κωνσταντίνος Καλλής, ρώτησε τον κ. Μιχαηλίδη αφού ανέφερε ότι θεωρεί το αίτημα για παύση του ως ανυπόστατο γιατί δεν υπέβαλε ένσταση. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η επιθυμία του είναι ότι θα ήταν καλύτερο να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία ώστε να υπάρχει ευχέρεια να εξεταστούν όλα τα θέματα ενδελεχώς και να μην αιωρείται μια γενική και αόριστη υπόθεση.
Ο κ. Καλλής αναφέρθηκε σε δηλώσεις, ανακοινώσεις, και εκθέσεις της ΕΥ, υποβάλλοντας στον κ. Μιχαηλίδη ότι κατηγορεί τον Γενικό Εισαγγελέα για υπονόμευση του Κράτους Δικαίου, ότι παρέχει κάλυψη σε αξιωματούχους που παρανομούν, και ότι συγκαλύπτει ποινικά αδικήματα. Ο κ. Μιχαηλίδης το απέρριψε. Ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι, ειδικά για το Γενικό Εισαγγελέα ήταν πάντα προσεκτικός ως προς τις αναφορές του, όπως και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σημείωσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτό που αναδεικνύει η ΕΥ είναι ότι αυτές οι δεδομένες συνταγματικές εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, ο διπλός του ρόλος και το ανέλεγκτο, αποτελούν ένα υπαρκτό θέμα το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στην ανεξαρτησία της ΕΥ.
Ο κ. Καλλής υπέβαλε μεταξύ άλλων στον κ. Μιχαηλίδη ότι φρόντισε να δημιουργήσει ομάδες στήριξης, να συνάψει στενές σχέσεις με εφημερίδες ενώ αναφέρθηκε σε εκστρατεία φίμωσης του Γενικού Εισαγγελέα, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και άλλων αξιωματούχων. Ο Γενικός Ελεγκτής το απέρριψε, καθώς επίσης και τον ισχυρισμό, όπως είπε, ότι οι ενέργειές του σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με κριτήριο αν θα έχουν θετική επίδραση στη δημοφιλία του η όχι, και έδωσε ως παράδειγμα θέσεις που εξέφρασε για θέματα τα οποία ήταν αντιλαϊκά, όπως σημείωσε.
Σε αναφορά του κ. Καλλή ότι ο κ. Μιχαηλίδης, δύο μήνες μετα τον διορισμό του Γενικού Εισαγγελέα διαφώνησε μαζί του σχετικά με γνωμάτευση για τη δημοσια υπηρεσία, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι η προσπάθεια της ΕΥ ήταν από αυτή τη διαφορά που προέκυπτε με την Κυβέρνηση να μείνει έξω ο Γενικός Εισαγγελέας, αλλά ότι ο ίδιος ο κ. Σαββίδης έκανε δηλώσεις για τις οποίες οι εφημερίδες έγραφαν ‘οργή Σαββίδη κατά Οδυσσέα’. «Δεν είμαστε εμείς που προκαλέσαμε την σύγκρουση δυο μήνες μετά τον διορισμό του Γενικού Εισαγγελέα», είπε.
Για το θέμα που έθεσε ο κ. Καλλής της σελίδας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ομάδας στήριξης του Γενικού Ελεγκτή, και ότι αρνήθηκε να διαχωρίσει τη θέση του όταν του ζητήθηκε από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν έχει κάποια σχέση με την συγκεκριμένη ομάδα και ότι απάντησε στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ότι δεν έκρινε ενδεδειγμένη παρέμβαση σε αυτή την ομάδα, και ότι αντίθετα, οποιαδήποτε παρέμβαση ενδεχομένως να εκλαμβάνονταν ως παρέμβαση στο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των πολιτών.
Είπε ακόμη ότι αυτό που ζητούσε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας από τον ίδιο ήταν να ενεργήσει ως να έχει εξουσία να ενεργήσει, σημειώνοντας ότι του είπε ότι δεν έχει τέτοια εξουσία. Το να απαιτεί ο Βοηθός Γενικός να το κάνουμε ειδικά για εκείνον, δεν θεώρησα ότι υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος είναι θύμα διαβολής και συκοφάντησης από ΜΜΕ, ιστοσελίδες, χρήστες διαδικτύου, και ότι δεν επικροτεί τέτοιες ενέργειες. Η πολιτεία, πρόσθεσε, έχει εργαλεία για να προστατευτεί ο οποιοσδήποτε σε τέτοιες περιπτώσεις.
Είπε ακόμη ότι ζήτησε «σε ανθρώπινο επίπεδο» από τον Ανδρέα Χασαπόπουλο, εκ των διαχειριστών την εν λόγω ομάδας, να κατεβάσει ανάρτηση που αφορούσε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, όταν ο κ. Αγγελίδης του εξήγησε ότι επρόκειτο για σοβαρό λόγο.
Ο κ. Καλλής αναφέρθηκε και σε αναρτήσεις του γιου και της αδελφής του κ. Μιχαηλίδη και είπε ότι όφειλε να διαχωρίσει τη θέση του. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι όποιος νομίζει ότι ο γιος του ή η αδελφή του έχουν εξυβρίσει κάποιον έχει το δικαίωμα να τους κινήσει αγωγή για λίβελλο, αλλά ο ίδιος δεν θα έβγαινε δημόσια να καταδικάσει τον ενήλικα γιο του για αυτά που γράφει.
Ο κ. Καλλής σημείωσε ότι ομάδες στήριξης δημιουργούν οι πολιτικοί και ρώτησε τον κ. Μιχαηλίδη αν έχει πολιτική φιλοδοξία, με τον Γενικό Ελεγκτή να απαντά ότι δεν έχει καμία πολιτική φιλοδοξία.
Για το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, ο κ. Καλλής υπέβαλε στον Γενικό Ελεγκτή ότι κατηγόρησε τον Γενικό Εισαγγελέα ότι συμβούλευσε τον Βοηθό ΓΕ να παραβιάσει τον νόμο, και ότι κατήγγειλε το θέμα στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν κατάγγειλε το θέμα στην Αρχή και σημείωσε ότι όταν κάνουν έλεγχο συμμόρφωσης έχουν κάτι με το οποίο συγκρίνουν, όπως έναν νόμο, μια απόφαση, και στην συγκεκριμένη περίπτωση είχαν κάποιο νόμο τον οποίο ουδείς αμφισβήτησε και που είναι σε ισχύ, του οποίου οι πρόνοιες εφαρμόζονται «και ο Γενικός Εισαγγελέας είπε, “σας καλώ να διενεργείτε πληρωμές” τις οποίες ο νόμος ξεκάθαρα, λέει να μην κάνουμε». Είπε ακόμη ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, ότι θεωρεί ότι αυτός ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ότι η ΕΥ είπε ότι αν θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματικός θα πρέπει να προωθηθούν διαδικασίες για τροποποίηση. Σημείωσε ακόμη ότι το παράδειγμα που έδωσαν αφορούσε και τον Υπουργό Οικονομικών, όχι μόνο τον κ. Αγγελίδη.
Για το θέμα των διαβατηρίων, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα γεγονότα είναι τέτοια που σε κάποιον τρίτο μπορεί να δημιουργούν ερωτηματικά πως ξαφνικά θυμήθηκε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη μόλις η ΕΥ είπε ότι ξεκινά έλεγχο να διορίσει την Επιτροπή Νικολάτου. Σημείωσε ότι πήγαν να πάρουν φακέλους από το Υπουργείο Εσωτερικών αφού ενημέρωσαν γι’ αυτό και ανακοινώθηκε, και ότι η Κυβέρνηση, «με ταχύτητα φωτός», την επόμενη ημέρα ανακοίνωσε την πρόθεσή της, να διορίσει ερευνητική Επιτροπή, και την μεθεπόμενη το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το διορισμό της Επιτροπής και κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα για να διορίσει την Επιτροπή αυτή. Είπε ότι αυτό ήταν ένδειξη από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι δεν ήθελε να προχωρήσει η ΕΥ σε έλεγχο, σημειώνοντας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, καθηκόντως διόρισε την Επιτροπή.
Η διαδικασία διακόπηκε λίγο μετά τις 13.00 και θα συνεχιστεί στις 09.30 την Τετάρτη, με στόχο να ολοκληρωθεί η αντεξέταση του κ. Μιχαηλίδη την Πέμπτη.
Πηγή: ΚΥΠΕ