Σε συμφωνία για το πακέτο των ονομάτων που προκρίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ηγεσία των θεσμών της ΕΕ κατά την επόμενη πενταετία, και συγκεκριμένα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Αντόνιο Κόστα και την Κάγια Κάλας, κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης οι 27 ηγέτες των κρατών μελών μετά από συζήτηση περίπου μιας ώρας στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι αποφάσεις λήφθηκαν χωρίς ομοφωνία, λόγω διαφωνιών και αποχής που τήρησαν για διαφορετικά ονόματα η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.
Όπως είχε κλειδώσει την Τρίτη, μεταξύ των ηγετών που εκπροσωπούν τις τρεις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων (Renew), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκρίνει την κ. Φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Κομισιόν, επιλέγει τον κ. Κόστα για την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και προτείνει την κ. Κάλας για την θέση της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική.
Λίγο μετά τις 23:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Κύπρου), είχαν ήδη εγκριθεί τα ονόματα του Αντόνιο Κόστα και της Κάγια Κάλας. Λίγο αργότερα, περίπου στις 23:30 σύμφωνα με πληροφορίες, κλείδωσε και το όνομα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επιλογής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δεύτερη πενταετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μελόνι ψήφισε εναντίον του διορισμού του Αντόνιο Κόστα και της επιλογής της Κάγια Κάλας, ενώ απείχε στην ψηφοφορία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο κ. Ορμπάν από την άλλη, ψήφισε κατά της κ. Φον ντερ Λάιεν, υπέρ του κ. Κόστα, και απείχε στην επιλογή της κ. Κάλας.
Στο παρασκήνιο την ημέρα της Συνόδου κυριάρχησαν οι διαφωνίες της Ιταλίδας Πρωθυπουργού, η οποία σε δηλώσεις της τις τελευταίες ημέρες εξέφραζε τη διαφωνία της με το πακέτο, το οποίο συμφωνήθηκε χωρίς συμμετοχή της ίδιας ως εκπροσώπου των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών που βγήκαν ενισχυμένοι από τις ευρωεκλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο είχε γίνει μια προσπάθεια, η κ. Μελόνι να μη φέρει αντίρρηση στους διορισμούς, συζήτηση που συνδέεται και με την ανάγκη να εξασφαλιστούν όσο περισσότερες ψήφοι για την επικύρωση της κ. Φον ντερ Λάιεν από τους ευρωβουλευτές τον Ιούλιο. Μεταξύ άλλων ξεχώρισε και η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήταν η μόνη διμερής της κ. Μελόνι.
Συγκεκριμένα, ο διορισμός της κ. Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της πρώτης Ολομέλειας της νέας σύνθεσης του σώματος που πραγματοποιείται στις 16 – 19 Ιουλίου στο Στρασβούργο. Η κ. Κάλας θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο μετά από τη διαδικασία της ακρόασης που ισχύει για όλα τα μέλη της Κομισιόν.
Ο κ. Κόστα θα αναλάβει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δυόμισι χρόνια μετά το τέλος της θητείας του Σαρλ Μισέλ στις 30 Νοεμβρίου. Βάσει των Συνθηκών της ΕΕ, το κατά πόσο η θητεία Κόστα θα συνεχίσει για ακόμα δυόμισι χρόνια θα αποφασιστεί από τους 27 εκείνη την περίοδο, ωστόσο δεν υπάρχει δέσμευση των ηγετών απαραίτητα για ανανέωση ή για επιλογή άλλου προσώπου.
Χθες γύρω στις 22:30 τοπική ώρα (23:30 ώρα Κύπρου) η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Κάγια Κάλας αποχώρησαν από την αίθουσα, καθώς τα ονόματα τους περιλαμβάνονταν στις προτάσεις για διορισμούς. Λίγο νωρίτερα, οι ηγέτες είχαν ολοκληρώσει το δείπνο και τη συζήτηση για τη Στρατηγική Ατζέντα, περνώντας στο ζήτημα της ηγεσίας για τον επόμενο θεσμικό κύκλο.
Κατά τη συζήτηση τοποθετήθηκαν αρχικά οι διαπραγματευτές των τριών πολιτικών ομάδων που βρίσκονταν στην αίθουσα, δηλαδή Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ από το ΕΛΚ, Όλαφ Σολτς από τους Σοδιαλδημοκρατές (ο Πέδρο Σάντσεθ απουσιάζει από τη σύνοδο έχοντας εξουσιοδοτήσει τον κ. Σολτς για να ψηφίσει εκ μέρους του), και Εμανουέλ Μακρόν και Μαρκ Ρούτε εκ μέρους των φιλελευθέρων.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, ανέφερε μετά την έναρξη της συζήτησης κοινοτική πηγή, στόχος ήταν να υπάρξει συναίνεση των ηγετών, δηλαδή απόφαση χωρίς αρνητική τοποθέτηση από οποιονδήποτε ηγέτη, ακόμα και αν επί της ουσίας διαφωνούσε. Καθώς δεν υπήρξε ομοφωνία, οι ηγέτες κλήθηκαν βάσει της διαδικασίας να ψηφίσουν με ενισχυμένη πλειοψηφία (55% των κρατών μελών, με τις χώρες που ψηφίζουν υπέρ να πρέπει να εκπροσωπούν τουλάχιστον 65% του πληθυσμού της ΕΕ).
Πηγή: ΚΥΠΕ