Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Limassol

Έδαφος για περαιτέρω αναβαθμίσεις της οικονομίας από Fitch λέει το ΥΠΟΙΚ

Υπάρχει έδαφος για περαιτέρωαναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εγγύς μέλλον αν η δημοσιονομική και μακροοικονομική εικόνα της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς, δηλώνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τη χθεσινή αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, το Υπουργείο σημειώνει πως αυτό υποδεικνύει η διατήρηση της θετικής προοπτικής (positive outlook) ακόμη και μετά την αναβάθμιση.

Ο Οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ΒΒΒ σε ΒΒΒ+ διατηρώντας ταυτόχρονα την θετική προοπτική (positive outlook).

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, γενικά ο οίκος Fitch βλέπει εξαιρετικά θετικά την πορεία και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τα τελευταία χρόνια, σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον με μεγάλες προκλήσεις και αναμένει πως η θετική αυτή πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση αυτή σύμφωνα με τον οίκο Fitch βασίζεται σε πέντε παράγοντες.

Πρώτο, στη γενική βελτίωση των χαρακτηριστικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως δανειζόμενου, όπως η μείωση της έκθεσης σε χρηματοοικονομικούς κινδύνους, η αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα σε διεθνείς αναταράξεις, οι θετικές μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές τάσεις και η δέσμευση στην δημοσιονομική πειθαρχία.

Δεύτερο, στους μειωμένους τραπεζικούς κινδύνους και κυρίως τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τρίτο, στη μείωση του ιδιωτικού χρέους που αποδίδεται κυρίως στην συνεχιζόμενη αύξηση του ΑΕΠ.

Τέταρτο, στην εξαιρετική δημοσιονομική πορεία των τελευταίων ετών, και πέμπτο, στην σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους.

Όπως σημειώνεται, ως κύριους παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της αξιολόγησης της Δημοκρατίας είτε θετικά είτε αρνητικά ο οίκος Fitch θεωρεί, πρώτο, την πορεία των δημόσιων οικονομικών, δεύτερο, το μακροοικονομικό περιβάλλον, και τρίτο, τις εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών και άλλες εξωτερικές στατιστικές.