Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Limassol

Λύση για Κυπριακό στη βάση αποφάσεων ΣΑ ΟΗΕ, είπε ο Μητσοτάκης στη Μιλλιέτ

«Ευελπιστώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, το οποίο επίσης είναι θέμα της ΕΕ», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ και τον διευθυντή της Οζάι Σέντιρ ενόψει της επίσκεψης του στην Άγκυρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Όσον αφορά την Κύπρο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: μία λύση πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι «το λιγότερο που οφείλουμε στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό είναι μια περίοδος χωρίς εντάσεις. Ιδιαίτερα σε καιρούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, πολλαπλών κρίσεων και αναταραχών στην ευρύτερη περιοχή» και έστειλε μηνύματα στην ‘Αγκυρα λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και επανέλαβε ότι «είμαστε γείτονες, όχι εχθροί».

«Ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο», σημείωσε, επίσης, ενώ πρόσθεσε ότι μπορούμε να ενεργοποιήσουμε πολλαπλές δυνατότητες μέσω της προώθησης των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα διατηρηθεί η θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις και θα ενισχυθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις προς όφελος των δύο λαών.

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στις ερωτήσεις της εφημερίδας, τόνισε ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ωφελήσει επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τα βήματα προς μια θετική ατζέντα μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας ενώ θα ωφελήσει και τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Και πιστεύω ειλικρινά ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ωφελήσει επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τα βήματα προς μια θετική ατζέντα μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας. Το ίδιο ισχύει για τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ευελπιστώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, το οποίο επίσης είναι θέμα της ΕΕ. Όσον αφορά την Κύπρο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: μία λύση πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε συγκεκριμένα.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «ένθερμος υποστηρικτής του πραγματισμού και της δύναμης της βούλησης μιας ισχυρής και αποφασιστικής ηγεσίας» και σημείωσε ότι ο πραγματισμός υπαγορεύει ότι είναι φυσικό οι γείτονες να συνεργάζονται και, παρά τις διαφωνίες, να καταβάλουν ειλικρινείς προσπάθειες για να τις ξεπεράσουν.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές απαιτούν περισσότερο από ποτέ αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία», ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Σε σχέση με τους μηχανισμούς διαλόγου που έχουν δημιουργηθεί ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «μέσω αυτών των διαύλων αποτρέπουμε τις εντάσεις σε υψηλότερο επίπεδο».

Ερωτηθείς σε άλλο σημείο της συνέντευξης σχετικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στα μουσουλμανικά μνημεία στη χώρα, έκανε αναφορά στη στάση της Τουρκίας απέναντι στα χριστιανικά μνημεία και εξέφρασε την απογοήτευση του για την μετατροπή της μονής της Χώρας σε τζαμί.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και την κοινή μας προσπάθεια να καλλιεργηθεί αμοιβαία κατανόηση», είπε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ερωτηθείς πώς φαντάζεται τη σχέση Τουρκίας-Ελλάδας σε δέκα χρόνια από τώρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ήθελε να δει δύο γειτονικές χώρες να συνεργάζονται στο εμπόριο, στην οικονομία, να ξεκινούν κοινά εγχειρήματα, να εργάζονται από κοινού απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. «Και ευελπιστώ ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών θα έχουν γίνει ισχυρότεροι και δεν θα εξαρτώνται από τις κυβερνήσεις στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Ελπίζω ότι θα έχουμε διευθετήσει τη διαφορά μας, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα απελευθερώσει μια νέα δυναμική στις σχέσεις μας και στην ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε.

Αλλά ακόμα και αν δεν φτάσουμε μέχρις εκεί, συνέχισε, «εύχομαι σε δέκα χρόνια από τώρα να έχουμε εδραιώσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας που θα έχει διάρκεια: ένα κεφάλαιο που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην κατανόηση, χωρίς εντάσεις και κρίσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ