Σάββατο, 5 Απριλίου, 2025
14 C
Limassol

Ο Τραμπ πάτησε το κουμπί των σαρωτικών δασμών

Αν κάποιος αφήσει – δύσκολο όντως ως εγχείρημα – το σόου που αρέσκεται να δίνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ λίγο πριν τις σημαντικές ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο και εστιάσει κυρίως στο γεγονός, τότε από εχθές οι ΗΠΑ επίσημα έχουν κηρύξει παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ – το έχουμε ξαναγράψει – είναι πολλά για φίλους και εχθρούς αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ανακόλουθος. Το σχέδιό του για τους δασμούς προς όλους όσους ο ίδιος και ο δικός του Λευκός Οίκος θεωρεί πως επιβουλεύονται την αμερικανική κυριαρχία δεν ήταν άγνωστο αλλά ξεκάθαρη προεκλογική δέσμευση. Ο Τραμπ έκλεισε άλλωστε τα 57 λεπτά της χθεσινής του ομιλίας υπενθυμίζοντας αυτό ακριβώς το στοιχείο. Μέσα από την ομιλία του Τραμπ από τους κήπους του Λευκού Οίκου πάντως μπορεί να μην γίναμε πολύ σοφότεροι αναφορικά με το τι θέλει ο Αμερικανός Πρόεδρος να επιτύχει αλλά είναι δεδομένο πως πλέον δεν υπάρχει «νεφέλωμα» γύρω από την ερώτηση «ποιοι είναι οι εχθροί των ΗΠΑ;».

Δυόμιση μήνες από τη στιγμή που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του στο οβάλ γραφείο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επιβάλλει προς το Πεκίνο δασμούς που αθροίζονται στο 54% κάθε προϊόντος συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών που η Κίνα εξάγει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Για τον Τραμπ, παρά τις αναφορές και πάλι στις άριστες σχέσεις με τον Πρόεδρο της Κίνας, ο εχθρός είναι ένας και είναι στην Ασία. Οι αμερικανικοί δασμοί προς το Πεκίνο σε συνδυασμό με αυτούς που έχουν επιβληθεί περιφερειακά στους εχθρούς του έχουν έναν και μόνο στόχο: να το αποδυναμώσουν…

Οι «περίεργοι» δασμοί σε Ιαπωνία και Ταϊβάν

Μέσα στη μακρά λίστα με τους δασμούς που ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα θα περίμενε κανείς πως οι βασικοί και γεωγραφικά εγγύτεροι στην Κίνα σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία θα είχαν μία ήπια αντιμετώπιση από το οβάλ γραφείο. Αυτό δεδομένα δεν συνέβη… Η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν ήδη δασμούς 24 και 32% αντίστοιχα… Ο Τραμπ με τον δικό του τρόπο επέλεξε να στείλει μήνυμα αρχικά στο Τόκιο πως πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ειδικά στο κομμάτι των ιαπωνικών εξαγωγών οχημάτων προς τις ΗΠΑ και από την άλλη στην Ταϊβάν η οποία λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις Τραμπ βρισκόταν για ακόμη μία φορά αποκλεισμένη λόγω στρατιωτικής άσκησης με πραγματικά πυρά από την Κίνα, πως πρέπει να υπάρξει άμεσα επαφή για τα μικροτσίπ που διασφαλίζουν σημαντικό πλεονέκτημα σε έναν ακόμη πόλεμο που μαίνεται, αυτόν της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Τραμπ αρέσκεται στο να εμφανίζεται σκληρός με όλους μέχρι να χτυπήσει το τηλέφωνο στο οβάλ γραφείο και επιτύχει μία συμφωνία – εμπορική ή άλλη – στα μέτρα του.

Ο απομονωτισμός που θα κοστίσει ακριβά

Επίσημα απαντήσεις από τον υπόλοιπο πλανήτη αναφορικά με το τι θα υπάρξει ως αντίμετρο στους Αμερικανικούς δασμούς θα έχουμε σήμερα εντός της ημέρας, με την Ένωση και την Πρόεδρο της Κομισιόν να τοποθετείται για το ζήτημα το απόγευμα. Ήδη έχουν ανακοινώσει συσκέψεις κορυφής πάντως τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία καθώς είναι δύο από τις χώρες της Ένωσης που εκτός από αυτοκίνητα εξάγουν και σημαντικό μέρος της μεγάλης γεωργικής τους παραγωγής στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η κίνηση Τραμπ που μπορεί ο ίδιος να ονομάτισε «Ημέρα απελευθέρωσης» θα μείνει δεδομένα στην ιστορία αλλά όχι ως τέτοια. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ που για να περάσει με Προεδρικό διάταγμα και πάλι τις αποφάσεις του κήρυξε για ακόμη μία φορά μέσα σε 70 ημέρες τις ΗΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει υπογράψει την αφετηρία ενός Παγκόσμιου Οικονομικού πολέμου. Ενός πολέμου που οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο στον απομονωτισμό, μία κίνηση που ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους από κέρδη.

Η Αυστραλία που έλαβε δασμούς σε δόσεις και τα ακατοίκητα νησιά

Μελετώντας κάποιος την – στα πρότυπα Τραμπ – τεράστια λίστα με τις χώρες που μπήκαν στον μακρύ κατάλογο όσων από σήμερα τελούν υπό αμερικανικούς δασμούς μπορεί να δει πως συγκεκριμένα η Αυστραλία έχει δεχθεί δασμούς δύο φορές… Στις λίστες που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος η Αυστραλία έχει επίσημα δασμούς της τάξης του 10% ενώ και τα νησιά Heard και Mac Donald που αποτελούν Αυστραλιανή κτήση αν και πολύ κοντά στην Ανταρκτική έχουν δασμούς ίδιου εύρους… Το ερώτημα θα έπρεπε να είναι αυτό σημαίνει πως για την Αυστραλία οι δασμοί είναι το άθροισμα των 2 δηλαδή 20% εάν δεν ήταν εξόχως εντυπωσιακότερο το γεγονός πως τα νησιά Heard και Mac Donald είναι ακατοίκητα… Ενδιαφέρον θα ήταν επίσης εάν υπάρχουν στοιχεία από το υπουργείο οικονομικών και εμπορίου τω ΗΠΑ που να δείχνουν τι εισάγει από τα συγκεκριμένα καλυμμένα εξολοκλήρου με πάγους νησιά η Ουάσιγκτον. Αξίζει να σημειωθεί πως στη λίστα των κυρώσεων δεν υπήρχαν χώρες όπως η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία, κι αν για τη Βόρεια Κορέα και τη Λευκορωσία κάποιος μπορεί να πει πως δεν υπάρχουν καν εμπορικές σχέσεις, είναι ξεκάθαρο πως με τη Ρωσία υπάρχει σημαντικό – αν και πληγωμένο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – εμπορικό ισοζύγιο. (2,5 δις το 2024).

Πηγή: protothema.gr