Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025
17 C
Limassol

Build to Rent: Πέραν των 280 οικιών για προσιτή αγορά

Πέραν των 280 οικιών για προσιτή αγορά από ενδιαφέρον για “Build to Rent” λέει ο Υπουργός Εσωτερικών

Από το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για υλοποίηση του Σχεδίου “Build to Rent” εκτιμάται ότι θα παραχθούν περίπου 1.900 οικιστικές μονάδες και θα ενταχθούν στην αγορά προσιτής κατοικίας πέραν των 280 κατοικιών, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε ομιλία του σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΔΕΚ με θέμα: «Στεγαστική Κρίση – Στεγαστική Πολιτική» που διεξήχθη στο Ίδρυμα Λυσσαρίδη στη Λευκωσία. Ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι η στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης επικεντρώνεται σε δύο πυλώνες, εκείνους της αύξησης του οικιστικού αποθέματος και της ενίσχυσης της αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων και των νεαρών οικογενειών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το ζήτημα της στέγασης έχει εξελιχθεί σε κοινωνική κρίση σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Υπέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι οι γεωπολιτικές αναταράξεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τον παγκόσμιο πληθωρισμό, έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κατασκευαστικού κόστους.

Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική που εστιάζει στην προσιτή κατοικία για ευάλωτες ομάδες, όπως πολίτες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, νέους και νεαρές οικογένειες.

Ο Υπουργός ανέλυσε τα μέτρα και τα Σχέδια της πολιτικής «ΣτεγάΖΩ το μέλλον μου». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην υλοποίηση του Σχεδίου “Build to Rent” και τα πολεοδομικά κίνητρα, με τα οποία παραχωρείται επιπρόσθετος συντελεστής δόμησης μέχρι 45% του ισχύοντος, με υποχρέωση παραχώρησης μέρους ή όλων των επιπλέον οικιστικών μονάδων προσιτές τιμές αγοράς ή ενοικίου.

Πρόσθεσε ότι από το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον, η εκτίμηση είναι ότι θα παραχθούν περίπου 1.900 οικιστικές μονάδες και θα ενταχθούν στην αγορά προσιτής κατοικίας πέραν των 280 κατοικιών. Εξίσου σημαντική, σημείωσε, είναι και η εισροή περίπου €8.7 εκ. από το δικαίωμα εξαγοράς των πολεοδομικών κινήτρων που εκτιμάται ότι θα καταβληθεί, μέχρι στιγμής, στο Ειδικό Ταμείο του ΚΟΑΓ για την υλοποίηση των προγραμμάτων προσιτής κατοικίας του Οργανισμού.

Ακόμα, σημείωσε, υιοθετήθηκε η πρόταση του ΕΤΕΚ για αξιοποίηση του υφιστάμενου αδρανούς οικιστικού αποθέματος με την υλοποίηση του Σχεδίου «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω». Δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι το Σχέδιο συνοδεύεται από φορολογικές ελαφρύνσεις, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 32 αιτήσεις και έχουν γίνει περισσότερες από 400 εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΟΑΓ.

Αναφέρθηκε ακόμη και στην αναβάθμιση του ρόλου του ΚΟΑΓ, που αποτελεί πλέον, όπως είπε, τον εκτελεστικό βραχίονα της στεγαστικής πολιτικής του Κράτους. «Εξασφαλίσαμε, μέσα από διάφορες πολιτικές και Σχέδια, την αύξηση των εσόδων στο Ειδικό Ταμείο του Οργανισμού για την επανεκκίνηση του προγράμματός του και την υλοποίηση του σχεδιασμού του», είπε. Ως αποτέλεσμα, συνέχισε, εντός του 2025, προγραμματίζεται η σταδιακή έναρξη έργων για παραγωγή συνολικά 200 οικιστικών μονάδων, επιπλέον του έργου παραγωγής 138 μονάδων προσιτής στέγης στον Δήμο Λεμεσού που χρηματοδοτείται από το κράτος με €16 εκ.

Ανέφερε ακόμη ότι ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής της Κυβέρνησης αφορά την ενίσχυση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε προσιτή στέγη. Οι δράσεις αυτές, συνέχισε, έχουν στόχο τη δημιουργία επιλογών που να απευθύνονται σε πληθυσμιακές ομάδες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως τα νεαρά ζευγάρια και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, οι μέτρια αμειβόμενοι, αλλά και οι κοινωνικά ευάλωτοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε, εμπίπτει το Στεγαστικό Σχέδιο παραχώρησης οικονομικής βοήθειας σε νέους ή/και νεαρά ζευγάρια μέχρι 41ός ετών, που στοχεύει στη δημιουργία των απαιτούμενων συνθηκών για τους νέους. Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, στις δύο προκηρύξεις υποβλήθηκαν 320 έγκυρες αιτήσεις και δόθηκαν σχεδόν 30 εγκρίσεις/προεγκρίσεις.

Είπε ακόμη ότι στον άξονα της ενδυνάμωσης των πολιτών για πρόσβαση σε στέγη εμπίπτουν τα Στεγαστικά Σχέδια αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών και συγκεκριμένων περιοχών της υπαίθρου. Δήλωσε ότι από την αρχή της εφαρμογής των Σχεδίων, δόθηκαν εγκρίσεις σε 1.694 περιπτώσεις, που μεταφράζεται σε συνολική οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου €64 εκ., κατανεμημένα σε όλες τις Επαρχίες και τις περιοχές εφαρμογής των Σχεδίων. Υπέδειξε ότι στην τελευταία προκήρυξη με τους βελτιωμένους όρους, εγκρίθηκαν από τον Μάιο του 2024 μέχρι σήμερα 129 αιτήσεις με συνολική δαπάνη πέραν των €5.2 εκ.

Δήλωσε ακόμη ότι «πέραν των Σχεδίων για τις ορεινές περιοχές και την ύπαιθρο, βρισκόμαστε στη διαδικασία νομοτεχνικού ελέγχου του Σχεδίου Παραχώρησης Οικοπέδων σε οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στο 25% της αξίας τους σε Κοινότητες που έχουν στα όριά τους κρατική γη προς οικοπεδοποίηση».

Τέλος, επεσήμανε ότι αλληλένδετη με τη στεγαστική πολιτική του Κράτους είναι η μεταρρύθμιση του τομέα της αδειοδότησης λέγοντας ότι εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες μια ταχεία και αυτοματοποιημένη διαδικασία εξέτασης και έκδοσης αδειών πολεοδομίας και οικοδομής εντός 20 εργάσιμων ημερών για μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες και εντός 40 εργάσιμων ημερών για αναπτύξεις μέχρι 12 κατοικίες σε σειρά και τετραώροφες πολυκατοικίες μέχρι 20 διαμερίσματα.

Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, Ελένη Συμεωνίδου, η Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), Κωνσταντίνα Αχιλλέως και ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου (ΣΥΝΚ), Ανδρέας Κυπριανίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ