Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
15 C
Limassol

Γιατί δεν αποτρέπονται οι βάρκες ή δεν επιστρέφονται Λίβανο

Απαντήσεις αναφορικά με τα δύο βασικά ερωτήματα που θέτουν συχνά οι πολίτες ως προς τις ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση των μαζικών ροών Σύρων μεταναστών από τον Λίβανο παραθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΕΣ, ως προς το ερώτημα γιατί δεν αποτρέπονται οι βάρκες από το να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, το Υπουργείο αναφέρει ότι θα πρέπει αφενός να γίνει κατανοητό ότι η θάλασσα δεν είναι φυσικό σύνορο που μπορεί να κλείσει με τεχνητά μέσα για να αποτραπούν οι βάρκες από το να εισέρχονται στα κυπριακά χωρικά ύδατα, αφετέρου, έχει πολλές φορές παρατηρηθεί ότι, ακόμα και όταν η Λιμενική προσεγγίζει τα σκάφη για να τα οδηγήσει στη στεριά, υπό τον φόβο ότι θα τους απαγορευτεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους, βυθίζουν τις βάρκες ή απειλούν να ρίξουν παιδιά στην θάλασσα, και, συνεπώς, μετατρέπεται σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Στο ερώτημα γιατί δεν επιστρέφονται οι βάρκες στον Λίβανο, το Υπουργείο σημειώνει ότι παρά τη άτυπη συμφωνία που είχε γίνει με τις Αρχές του Λιβάνου το περασμένο καλοκαίρι για επιστροφές και την επιτυχή επιστροφή μεταναστών σε τρεις περιπτώσεις, το γεγονός ότι στον Λίβανο υπάρχουν πέραν των 2 εκατομμυρίων Σύρων προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας με αποτέλεσμα να μην δέχεται πλέον επιστροφές μεταναστών.

Προστίθεται ότι παρά ταύτα, και παρά την άρνηση του Λιβάνου να δεχθεί πίσω μετανάστες, πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου επιχείρηση επιστροφής 116 μεταναστών που επέβαιναν σε σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας, με τον Λίβανο να μην επιτρέπει την είσοδο του σκάφους στα χωρικά του ύδατα, και με το Υπουργείο να σημειώνει ότι εκείνο που ζητά πρωτίστως είναι να αυξηθεί η επιτήρηση από πλευράς Λιβάνου, με τη συμβολή του Frontex, και κατ’ επέκταση να αποτρέπεται ο απόπλους σκαφών, έτσι ώστε να τύχει το πρόβλημα διαχείρισης εν τη γενέσει του.

Διευκρινίζεται επίσης ότι λόγω του χαρακτηρισμού της Συρίας πριν από 13 περίπου χρόνια ως μη ασφαλούς χώρας, οι μετανάστες συριακής καταγωγής θεωρούνται πρόσφυγες και, ως εκ τούτου, έχουν διαφορετικό καθεστώς από οποιουσδήποτε άλλους παράτυπους μετανάστες (π.χ. Αφρικανούς ή Ασιάτες). Βάσει αυτού, όλες ανεξαιρέτως οι χώρες διεθνώς έχουν υποχρέωση να παραχωρούν καθεστώς προσωρινής προστασίας, προστίθεται στην ενημέρωση.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε επιστροφές ή απελάσεις Σύρων στην Συρία και για τον λόγο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά επιτακτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση αξιολόγησης από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA), να προχωρήσει στην επαναξιολόγηση της Συρίας και τον καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών ως ασφαλών, γεγονός που θα επιτρέψει τις επιστροφές υπό αυστηρές προϋποθέσεις.