Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, 2025
9 C
Limassol

Επίκειται ανακοίνωση ονομάτων μελών της ερευνητικής για ΤΑΚΑΤΑ, δήλωσε ο Υπ. Μεταφορών

H έρευνα θα ξεκινά από το 2004 μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα μέχρι την ημέρα των διαταγμάτων του Υπουργού Μεταφορών, στις 3 Φεβρουαρίου 2025 – Το ΤΟΜ ενημερώνεται ότι τρέχει αυτή η ανάκληση για να κάνει την εποπτεία του

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ανακοινωθούν σύντομα τα ονόματα των μελών που θα απαρτίζουν την Ερευνητική Επιτροπή για τα θέματα που αφορούν τις ανακλήσεις οχημάτων, λόγω ακατάλληλων αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ.

Μιλώντας μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Βαφεάδης δήλωσε ότι κατά τη συνεδρία του Υπουργικού συζητήθηκε ο διορισμός της Ερευνητικής Επιτροπής για τα θέματα που αφορούν τις ανακλήσεις οχημάτων.

«Έχουν ληφθεί αποφάσεις, έχουν καθοριστεί οι όροι εντολής και αναμένεται η αποδοχή των ατόμων, τα οποία έχουν επιλεγεί για να συμμετέχουν στην Επιτροπή. Αναμένουμε εντός της επόμενης ώρας να έχουμε οριστική απάντηση και από τα τρία μέλη και θα τα ανακοινώσουμε μόλις τα έχουμε», είπε ο Υπουργός Μεταφορών.

«Θα ανακοινώσουμε κάτι εντός των επόμενων μιας με δύο ωρών», σημείωσε ο κ. Βαφεάδης προσθέτοντας ότι αναμένει μόλις τελειώσει από τη συμμετοχή του σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές στη Βουλή των Αντιπροσώπων να ανακοινώσει εκεί τις αποφάσεις.

Σε ερώτηση για το πόσο πίσω θα πάει η εν λόγω έρευνα και μέχρι που θα φτάνει, ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε ότι «αυτή η έρευνα πάει πίσω στην ημέρα που δημιουργήθηκαν τα ‘γκρίζα οχήματα’» εξηγώντας ότι τα «γκρίζα οχήματα» είναι τα οχήματα τα οποία εισάγονταν στην Κύπρο χωρίς ευρωπαϊκή έγκριση τύπου, χωρίς ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ουσιαστικά αυτό είχε γίνει το 2004 με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα θα ξεκινά από το 2004 μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα μέχρι την ημέρα των διαταγμάτων του Υπουργού Μεταφορών, στις 3 Φεβρουαρίου 2025.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στον έντυπο εγχώριο Τύπο γράφτηκε ότι υπήρξαν 57 ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις και δεν λήφθηκαν από κανένα υπόψη, ο κ. Βαφεάδης απάντησε ότι αυτές αφορούν ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της RAPEX, που αφορά όλων των ειδών προϊόντων, όπως οχήματα, συσκευές κ.α. Συμπλήρωσε ότι η διαφορά των οικιακών συσκευών από τα οχήματα είναι ότι για τις πρώτες δεν είναι γνωστό που έχουν καταλήξει τα προϊόντα. Συνεπώς, συνέχισε, το RAPEX ενημερώνει όχι μόνο την Υπηρεσία Καταναλωτή, αλλά και την αρμόδια εποπτική αρχή, η οποία αναλόγως με το προϊόν και τη γνώση που έχει για το που έχει καταλήξει το προϊόν, χειρίζεται την ενημέρωση του κοινού.

Υπέδειξε ότι όσον αφορά τα οχήματα, είναι γνωστό που βρίσκονται, «συνεπώς η ευθύνη για την ενημέρωση, η οποία διοχετεύεται από το RAPEX στην Υπηρεσία Καταναλωτή, στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), παράλληλα και βάσει της νομοθεσίας, η ευθύνη για ενημέρωση δεν καταλήγει στο ΤΟΜ, αλλά η ενημέρωση είναι ευθύνη του διανομέα που ενεργεί εκ μέρους του κατασκευαστή».

Το ΤΟΜ, συνέχισε, ενημερώνεται ότι τρέχει αυτή η ανάκληση για να κάνει την εποπτεία του. «Το ΤΟΜ καλύπτει την εποπτεία, ο κατασκευαστής -ο οποίος να μην ξεχνάμε ότι έχει την ευθύνη- έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη του οχήματος ή του προϊόντος», σημείωσε.

«Το ερώτημα που προκύπτει είναι το ΤΟΜ, έχει κάνει την εποπτεία όπως θα ανέμενε κάποιος λογικά να την κάνει, ναι ή όχι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί από την Ερευνητική Επιτροπή.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα η Επιτροπή, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι ο νόμος λέει ότι κατ’ ελάχιστον εντός τριών μηνών θα πρέπει να παραδοθεί, εκτός αν η Ερευνητική Επιτροπή ζητήσει παράταση ή περισσότερο χρόνο.

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν το πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι «το πόρισμα θα πρέπει να κριθεί στο τέλος κατά πόσο υπάρχουν προσωπικά δεδομένα. Σίγουρα θα δοθεί στη Νομική Υπηρεσία για να αποφασίσει κατά πόσο υπάρχουν αδικήματα για τα οποία πρέπει να λάβει τα μέτρα της».

Πηγή: ΚΥΠΕ