O κ. Γρηγορίου σημείωσε πως ήδη από το πρωί της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου, κλιμάκια του Τμήματος Γεωργίας βρίσκονται στις αγροτικές περιοχές – Προτεραιότητα η στήριξη των πληγέντων γεωργών
Προτεραιότητα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι η παροχή κάθε δυνατής στήριξης στους πληγέντες γεωργούς δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής, Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέας Α. Γρηγορίου, αναφερόμενος στις ζημιές σε καλλιέργειες λογω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.
Ο κ. Γρηγορίου δήλωσε πως «ενόψει των χαμηλών θερμοκρασιών που γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στον τόπο μας τις τελευταίες μέρες, στα πλαίσια έλευσης της κακοκαιρίας CORAL, προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η παροχή κάθε δυνατής στήριξης στους πληγέντες γεωργούς».
Στόχος μας, ανέφερε ο κ. Γρηγορίου είναι η επίσπευση της αξιολόγησης των ζημιών με καταβολή των ενισχύσεων στους πληγέντες, το συντομότερο δυνατό.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Γρηγορίου σημείωσε πως ήδη από το πρωί της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου, κλιμάκια του Τμήματος Γεωργίας βρίσκονται στις αγροτικές περιοχές και πραγματοποιούν περιοδείες για άμεση αρχική αξιολόγηση των ζημιών στην επαρχία Πάφου αλλά και στις υπόλοιπες επαρχίες, για φυτείες πατατών και άλλων λαχανικών.
Όπου πληρούνται οι πρόνοιες του Εθνικού Πλαισίου χορήγησης κρατικών Ενισχύσεων για ζημιές από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα θα εκδοθούν ανακοινώσεις και από αύριο οι πληγέντες γεωργοί θα μπορούν να υποβάλουν τα σχετικά έντυπα Δήλωσης Ζημιάς στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας, συμπλήρωσε.
Επίσης, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να εξακολουθήσουν για κάποιες ακόμα μέρες, σημείωσε ο κ. Γρηγορίου, η κατάσταση θα εξακολουθήσει να παρακολουθείται στενά και καλούνται οι γεωργοί όπως ενημερώνουν τα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία, ώστε να υπάρχει σύντομη αξιολόγηση των αιτημάτων τους.
Επιπρόσθετα, ο κ. Γρηγορίου επεσήμανε ότι, παρά τις δύσκολες υδατικές συνθήκες και την πολύ χαμηλή πληρότητα των φραγμάτων, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, με συντονισμένες προσπάθειες, κατόρθωσε να διαθέσει στους γεωργούς την αναγκαία ποσότητα νερού για παγετοπροστασία των φυτειών, μέσω της μεθόδου τεχνητής άρδευσης.