Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
9 C
Limassol

Σε αντίθετες κατευθύνσεις ΕΚΤ και πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ για το κλίμα

H EKT μέχρι στιγμής τουλάχιστον δείχνει αποφασισμένη στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της να μην παρακολουθήσει τα βήματα Ευρωπαίων πολιτικών μεταξύ των οποίων και του Εμμανουέλ Μακρόν να λειάνουν τις θέσεις τους για το κλίμα.

Πλην όμως αυτές οι αντικρουόμενες θέσεις θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να δημιουργήσουν μια σύνθεση εκ της οποίας θα υπολογιστεί και το κόστος των πολιτικών για το κλίμα για τις τράπεζες και τους πελάτες τους.

Ο Γιάννης Στουρνάρας σε πρόσφατη ομιλία του τόνισε ότι οι προσπάθειες για την πράσινη μετάβαση πρέπει να παραμείνουν δυναμικές στην ήπειρό μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η καθαρή ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια μεγάλη ευκαιρία για εκβιομηχάνιση και όχι το αντίθετο.

Σύμφωνα με τον Frank Elderson, Μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και Αντιπροεδρεύοντα του SSM οι κεντρικές τράπεζες και οι εποπτικές αρχές δεν είναι υπεύθυνες για την πολιτική για το κλίμα και τη φύση. Οι κεντρικές τράπεζες και οι εποπτικές αρχές είναι αποδέκτες της πολιτικής για το κλίμα και τη φύση.

Αντιμετωπίζοντας τις κλιματικές αλλαγές, είτε αυτές είναι μακροοικονομικές, πολιτικές είτε σε επίπεδο του πλανητικού μας οικοσυστήματος, θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την αποστολή μας για τη σταθερότητα των τιμών και την ασφάλεια των τραπεζών της Ευρώπης δηλώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι τράπεζες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στο να λαμβάνουν υπόψη τις παραμέτρους του κλίματος στις μακροοικονομικές αναλύσεις που ενημερώνουν τις συζητήσεις μας για την πολιτική, συμπλήρωσε.

Οσον αφορά τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, αυτή ξεκίνησε τις αγορές εταιρικών ομολόγων προς εκδότες με καλύτερη κλιματική απόδοση, προκειμένου να αποφύγει υπερβολικές εκθέσεις σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα. Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες αγορές αναστάλθηκαν στις αρχές του 2025, αν χρειαστεί να γίνουν αγορές εταιρικών ομολόγων στο μέλλον για σκοπούς νομισματικής πολιτικής, η καθορισμένη κατεύθυνση της αναδιανομής θα αποτελέσει τον ελάχιστο δείκτη αναφοράς.

Η στρατηγική εποπτείας διαμορφώθηκε αφού μάθαμε το 2019 ότι λιγότερο από το ένα τέταρτο των τραπεζών υπό την εποπτεία του SSM είχαν αποδείξει ότι είχαν εξετάσει πώς οι κλιματικοί και φυσικοί κίνδυνοι επηρεάζουν τη διαχείριση κινδύνου των τραπεζών.

Αφότου πέρασε η πρώτη ενδιάμεση προθεσμία, υπήρξε η διαπίστωση ότι πολλές τράπεζες δεν είχαν υλοποιήσει μια κατάλληλη εκτίμηση της σημαντικότητας των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και τη φύση. Η ΕΚΤ επέβαλε δεσμευτικές εποπτικές αποφάσεις σε 28 τράπεζες, και οι 22 από αυτές ενημερώθηκαν ότι θα επιβληθούν πρόστιμα αν δεν αποκαταστήσουν τα ελλείμματα εντός ορισμένης ημερομηνίας. Ευτυχώς, σχεδόν όλες οι τράπεζες υπέβαλαν μια κατάλληλη εκτίμηση εγκαίρως.

Στην δεύτερη ενδιάμεση προθεσμία ζητείται από τις τράπεζες να ενσωματώσουν τους κινδύνους κλίματος και φύσης στη στρατηγική και τη διακυβέρνησή τους. Ορισμένες τράπεζες δεν έχουν ακόμη τα θεμελιώδη στοιχεία για την κατάλληλη διαχείριση αυτών των κινδύνων και έτσι δόθηκαν δεσμευτικές εποπτικές αποφάσεις το φθινόπωρο του 2024.

Ας σημειωθεί πως όλες οι τράπεζες στα αποτελέσματά τους πλέον θα ανακοινώσουν όλα όσα έχουν κάνει καθώς και το αποτύπωμα άνθρακα το δικό τους και των πελατών τους.

Την ίδια στιγμή οι πολιτικές ηγεσίες στην Ε.Ε. αναπτύσσουν εύλογους προβληματισμούς για το υπέρμετρο κόστος το οποίο θα φορτωθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για τους παραπάνω σκοπούς την ίδια στιγμή που η Αμερική άλλαξε ρότα.

Οι εταιρείες ενδέχεται να μην είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο της βιωσιμότητάς τους, εάν η νομοθεσία CSRD ανακληθεί, όπως φοβούνται ορισμένοι εμπειρογνώμονες.

Οι σύμβουλοι ενέργειας επικρίνουν την κυβέρνηση Μακρόν μετά τις πληροφορίες ότι η Γαλλία μπορεί να επιδιώξει να εξαλείψει τη νομοθεσία της ΕΕ που αναγκάζει τις εταιρείες να υπολογίζουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Το τελικό αποτέλεσμα πάντα ανήκει στην πολιτική ηγεσία. Εχει λοιπόν μεγάλη σημασία να βρεθεί η χρυσή τομή στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ευρώπης πριν χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Πηγή: newmoney.gr